Taijiquan (taiji) peruskurssi syksyllä 2018

  • Ilmoittautuminen: Peruskurssille ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon, riittää että saavut paikalle ensimmäisiin harjoituksiin. Voit kuitenkin halutessasi jättää jo ennakkoilmoittautumisesi kurssille myClub-ohjelman kautta.
  • Peruskurssilaiset voivat halutessaan osallistua sunnuntain kehonhuolto-tunnille sunnuntaisin klo 19.00-20.00. Tämä harjoitus tukee lajiemme harjoittelua. Osoite on Järvenpään Yhteiskoulu, Urheilukatu 7-9, sali 1. Kts. sisällöt ja ohjeet kohdasta Harjoitusajat.

Peruskurssi muodostuu kahdesta osasta:

Harjoituksen ensimmäisellä puoliskolla tehdään harjoitteita kehon avaamiseksi ja vahvistamiseksi sekä kehitetään kehon sisäistä rakennetta ja mekaniikkaa. Näiden avulla kehoa ja mieltä harjaannutetaan toimimaan taijin liikeperiaatteiden mukaisesti.

Harjoituksen jälkimmäisellä puoliskolla keskitytään opiskelemaan taijin perustekniikoita ja Yang-tyylin 24-liikkeen sarjan kahta ensimmäistä jaksoa.

Mitä taiji on?

Taijin (taijiquan, t’ai chi ch’uan) peruskurssilla keskitytään taijin perustekniikoiden ja perusperiaatteiden harjoittelemiseen. Tavoitteena on antaa eväät omatoimiselle itsenäiselle taijin perusteiden harjoittelulle. Kurssilla opetellaan Yang-tyylin 24-liikkeen sarjan kaksi ensimmäistä jaksoa. Peruskurssin jälkeen harjoittelijat jatkavat sarjan kaksi viimeistä osaa jatkajien harjoituksessa.

Taijin harjoittelu ei ole pelkästään teknistä liikkeiden opettelua, vaan olennaista on taijin liikeperiaatteiden omaksuminen. Näitä perusperiaatteita ovat mm. avautuminen ja sulkeutuminen, keskilinja, yhdeksän helmpen periaate juurtuminen jne. Kutakin periaatetta voidaan harjotetta erillisenä qigongia muistuttavana harjoituksena. Kun liikeperiaate on ensin opittu omana harjoituksenaan, on se helpompi ottaa mukaan myös varsinaisiin taijin tekniikoihin.

Lisäksi taijin harjoituksissa tehdään kehoa avaavia liikkeitä, hengitysharjoituksia sekä venytysharjoituksia. Varsinkin lämmittelyliikkeistä ovat samoja liikkeitä, joita tehdään qigongissa tai esim. asahissa.

Shifu Zhang Fang ja Yang 24-muoto

Kuopion Taijiquan ry:n esittelyvideolla nähdään lyhyt läpileikkaus taijiquanin monipuoliseen harjoitteluun. Mukana yang-tyylin taijin lisäksi miekka, sapeli, viuhka, chi kung, chen, tuishou ja parimiekkasarja. Kuvaajana toiminut Reino Turhanen ja editoinnista on vastannut Tarmo Hakkarainen, joka myös esiintyy videolla.