Shifu Zhang FangShifu Zhang Fang

Kansainvälinen wushu-tuomari
Suomen Wushu-liiton perustaja

Suomen Wushuliiton päävalmentaja Zhang Fang Helsingistä. Zhang Fang saapui Suomeen helmikuussa 1990. Hän aloitti wushu-lajien systemaattisen harjoittelun 12-vuotiaana ja jatkoi opintojaan ja harjoittelua Pekingissä huippu-urheilijoiden Dougcheng-urheilukoulussa. Peruskoulutusta seurasi menestyksekäs kilpailuura. Hän voitti mm. Kiinan nuorten wushu-joukkuemestaruuden. Samassa joukkueessa oli mukana myös nykyään länsimaissakin tunnettu kungfu-elokuvatähti Jet Li.

Kilpailu-uransa aikana ja sen jälkeen Zhang Fang on toiminut päätoimisesti wushu-lajien opettajana ja valmentajana. Hän on suorittanut loppututkinnon Pekingin urheilukorkeakoulussa pääaineinaan wushu-lajit. Zhang Fangin opettajana toimi Wu Bin, entinen Kansainvälisen Wushu-liiton teknisen lautakunnan puheenjohtaja. Vuonna 1989 Zhang Fang sai todistuksen opettajanpätevyydestään Yang- ja Chen-sukujen arvostetuilta mestareilta Yang Zhenduolta ja Chen Xiaowangilta.

Vuodesta 1990 lähtien tähän asti Zhang Fang on toiminut ainoana ammattimaisena, täysipäiväisenä taijiquan- ja wushukungfu -opettajana Suomessa. Zhang Fang oli avainasemassa Suomen Wushu-liiton perustamisessa vuonna 1991. Samana vuonna Suomi osallistui ensimmäisen kerran wushun MM-kisoihin Pekingissä Zhang Fangin johdolla. Zhang Fang opettaa taijia ja wushua säännöllisesti ympäri Suomea, mm. Kuopiossa, Oulussa, Jyväskylässä, Lappeenrannassa, Vaasassa, Seinäjoella ja Järvenpäässä. 1995 perustettiin Wushu-keskus Zhang Fang Helsingin Kaapelitehtaalle.

Vuonna 1997 Zhang Fangille myönnettiin “Outstanding Judge Award” -palkinto Roomassa Kansainvälisen Wushuliiton toimesta. Vuonna 1998 hän sai suomen kansalaisuuden ja puhuu nyt sujuvasti suomea sekä englantia. Samana vuonna hän julkaisi suomenkielisen kirjan “Taiji 24 liikettä ja niiden sovellukset käytännössä” (Tammi). Vuonna 2005 hän julkaisi DVD:n “Special Wushu Collection of Shifu Zhang Fang” joka sisältää liikesarjoja mestarin itsensä esittämänä. Shifu on ollut järjestämässä kolmia SM-kisoja Suomessa (Helsinki 2006, Oulu 2008 ja Jyväskylä 2010).

Tarmo Hakkarainenmiekka

Tarmo Hakkarainen on käynyt vuosia ohjaamassa seuramme taiji-viikonloppuleirejä. Tarmon taijin pääopettaja on shifu Zhang Fang. Tarmo toimii Kuopion taijiquan ry:n taiji-opettajana.

Tarmo kertoo omilla sivuillaan harrastamistaan lajeista:

 • Karate (1987-1995) 1.dan
 • Aikido (1988-2004) 1.kyu
 • Taiji (1992- )
 • Taijin Euroopan mestaruus (1998)
 • Diplomi shiatsuhierojan tutkinto (1998)
 • Taojooga (1998- )
 • Vitaalishiatsun ohjaajatutkinto (2003)

Seuramme omat taiji-ohjaajat ovat

Kaikki taiji-ohjaajamme ovat suorittaneet shifu Zhan Fangin ohjaajakoulutuksen. Heillä on usean vuoden tausta lajin harrastamisesta ja he ovat myös ohjanneet taijita jo useita vuosia.

 • Veli-Matti Peltola – peruskurssi, Yang taiji 24- ja 42-sarjat, taijijian (taiji miekka) 32-sarja, Chen 56-sarja
 • Erja Paavilainen – peruskurssi, sunnuntain jatkajien harjoitukset, Yang taiji 24- ja 42 sarjat, taijijian (taiji miekka) 32-sarja, taijin parimiekkasarja, asahi-ohjaaja, Asahi Health®-ohjaajakoulutus vuonna 2012 (kouluttajana Timo Klemola)
 • Sari Aalto – peruskurssi, Yang taiji 24- ja 42 -sarja, taijijian (taiji-miekka) 32-sarja, taijin parimiekkasarja
 • Pirjo Lintula – peruskurssi ja Yang taiji 24- ja 42 -sarja, taijijian (taiji-miekka) 32-sarja

Taiji-ohjaajakoulutus, opettajana Shifu Zhang

Ohjaajakoulutuksen suorittaneet todistusten kera: Jarmo, Pirjo, Erja, Sari ja Jaana, keskellä shifu Zhang Fang.

Zhan_Fangin_ohjaajakoulutus1