Zhang Changwang

Pääopettajamme Zhang Changwang syntyi 27.11.1951 Pekingissä, Kiinassa. Hänet on mainittu Hongkongissa ilmestyneissä ”Kuuluisia henkilöitä” ja ”Kiinalaisia lahjakkuuksia” -teoksissa. Zhang asuu vaimonsa kanssa Pekingissä. Hän harjoittelee edelleen päivittäin yiquania, jolle hän on omistanut elämänsä.

Zhang Changwang aloitti kiinalaisten kamppailulajien harjoittelun 9-vuotiaana. Hänen opettajansa on kuuluisa mestari Kong Zhaoxinag, joka opetti hänelle kuuluisaa Shaolin-temppelissä kehitettyä kamppailulajia, shaolin-nyrkkeilyä (shaolinquan). Mestari Kong oli alun perin toiminut Huaveissa armeijan valmentajana ja hallitsi kaikenlaisten aseiden käytön aseettoman tasitelun lisäksi. Hän kehitti armeijaa varten ns. Kahdentoista asennon pistinsarjan. Mestari Kong oli myös perehtynyt kiinalaiseen lääketieteeseen ja hallitsi akupunktion, jäsenkorjauksen sekä hieronnan.

Zhazhang_shaolinng Changwang ja shaolinquan

Zhang Changwang oli mestari Kongin oppilas 17 vuotta aina mestarin kuolemaan saakka. Mestari Kongin kuoltua Zhang halusi edelleen syventää tietämystään kamppailutaidoista. Hän tutustui maineikkaaseen yiquan-mestariin Cui Youchngiin. Mestari Cuin kanssa harjoitellessaan Zhang oppi ymmärtämään yiquanin kokonaisvaltaista, räjähtävää voimaa. Zhang tunsi sydämessään, että yiquanissa kiteytyi kamppailulajien ydin. Mestari Cui Youchengin kautta hän tutustui myös kahteen toisen sukupolven yiquan-mestariin, Wang Binkuihinja Yao Zongxuniin.

Zhang Changwang ja Juha Leino Helsingin yiquan-leirilläOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pääasiallisesti Zhang Changwang harjoitteli yiquania mestari Yao Zongxunin (1917-1985) kanssa. Hänen kanssaan harjoittelu hänen pikkuveljensä lisäksi myös hänen ystävänsä Xia Chengqun. Kun Kiinassa aletttiin vuonna 1982 järjestää sanshou- eli täyskontaktiottelukilpailuja, Zhang Changwang ja Xia Chengqun osallistuivat yiquanin valittuina edustajina kilpailuihin. Zhang voitti kevyen sarjan ja Xia raskaan sarjan mestaruuden. Samalla molemmat valittiin Pekingin edustusjoukkueeseen.

Zhang Chanwang opetteli myös kalligrafiaa ymmärtääkseen yiquania yhä syvällisemmin. Hänen kalligrafian opettajinaan toimivat kuuluisat kiinalaiset taiteilijat ja kalligrafit Wu Yueshi ja Dong Shouping. Don oli nuorempana harjoitellut yiquania lajin kehittäjän Wang Xiangzhain kanssa. Wang Xiangzhain mukaan yiquanin ja kalligrafian, kuten muidenkin taiteiden, välillä on syvä yhteys.

Yiquanin harjoittelun ja kalligrafian lisäksi Zhang on lisäksi pyrkinyt syventämään ymmärtämystään filosofiassa ja fysiologiassa. Kiinalainen kulttuuriperinne on lähellä hänen sydäntään ja hän näkee yiquanin olevan luonnollinen osa tuota pitkää perinnettä.

Kymmenien vuosien harjoittelun ja tutkimisen jälkeen Zhang Changwang näkee yiquanin lopulliseksi tavoitteeksi sulautumisen yhteen maailmankaikkeuden kanssa. Ensin haetaan yhteyttä ”pieneen luontoon”, eli pyritään kokemaan ykseys omassa itsessä ja sen jälkeen pyritään saamaan yhteys ”suureen luontoon”, eli löytämään ykseys ympäröivän maailman kanssa. lopulta ihminen tulee kokemuksellisesti osaksi maailmankaikkeutta.

Zhang Changwang käy säännöllisesti opettamassa Suomessa. Hänellä on suomalaisia oppilaita, jotka opettavat yiquania Suomessa.

Lähteet:

Zhang Chang Wang: Yiquan – Tie terveyteen ja hyvinvointiin. FutuVision Media Oy. Toinen laitos. Tampere 2011.

Pasi Pölönenyiquan13

Pasi Pölönen on harjoitellut itämaisia kamppailu-, terveys- ja meditaatiomenetelmiä vuodesta 1979 lähtien, ja hän on ollut Zhang Changwangin oppilas vuodesta 1998 lähtien. Pasi on kehittänyt suomalaisen terveys- ja rentoutusliikuntamenetelmän, Dynamiksen, jossa yhdistyy yiquan, taiji, qigong, taojooga ja NLP-mielikuvaharjoittelu.

Lisätietoja Pasista ja Dynamiksesta.

Seuramme omat ohjaajat

Veli-Matti Peltola

Järvenpäässä yiquanin pääopettajana toimiva Veli-Matti Peltola on harjoittellut yiquania useita vuosia Pasi Pölösen ohjauksessa ja on Pasin henkilökohtainen tudi-oppilas. Yiquanin lisäksi Veli-Matti on seuramme taijin pääohjaaja.

pariharjoittelua2Yiquan-pariharjoittelua, Pasi Pölönen ja Veli-Matti Peltola