Sensei Takashi TsumuraSensei Tsumura

Tsumura Sensein (Takeshi Takano,  1946-2020) isä lähti poikansa kanssa Kiinaan opiskelemaan qigongia Tsumura Sensein ollessa 16-vuotias. Siitä lähtien hän on opiskellut qigongia laajasti Kiinassa ja Japanissa lukuisien eri opettajien johdolla. Hän on opiskellut noin sataa eri qigong-muotoa. Hän on arvostettu opettaja myös Kiinassa, mikä on todella harvinaista.

Tsumura Sensei (s. 1949) lähti isänsä kanssa Kiinaan opiskelemaan qigongia Tsumura Sensein ollessa 16-vuotias. Siitä lähtien Tsumura Sensei on opiskellut qigongia laajasti Kiinassa ja Japanissa lukuisien eri opettajien johdolla. Hän on opiskellut noin sataa eri qigong-muotoa. Hän on arvostettu opettaja myös Kiinassa. Hän on ollut mukana myös jianshen-qigongin li terveys-qigongin organisoimisessa ja luomisessa. Jianshen-qigongissa vanhoja harjoituksia on järjestetty uudestaan standardisoituihin muotoihin.

Tsumura Sensei perusti Japaniin Kansain qigong-yhdistyksen ja on toiminut sen pääopettajana. Hän on kirjoittanut yli 100 kirjaa. Niistä kymmenet käsittelevät qigongia ja Taijita. Hän on kirjoittanut myös mm. keittokirjoja, politiikkaa, matkailua, riisiä ja voileipiä käsitteleviä kirjoja. Suomen matkoiltaan hän on kirjoittanut mm. kirjan ”Suomen metsien ystävät”. Tsumura Sensei on kirjoittanut myös erittäin paljon artikkeleita lehtiin.

Tsumura Sensei on käynyt Suomessa kymmeniä kertoja. Matkoillaan hän on opettanut lukuisilla eri paikkakunnilla. Hän on opettanut myös Virossa ja Saksassa. Tsumura Sensei toimii pääopettajana, Suomessa järjestetyssä, Qigong Ohjaaja Diplomi koulutuksessa.

Lähde: Suomen Qigong -yhdistyksen ja Salainen Zen harjoitus -sivut.

Pasi PölönenPasi Polonen

Pasi Pölönen on Dynamis®-menetelmän kehittäjä ja NLP International trainer sekä ammattikouluttaja vuodesta 1996. Pasi aloitti itämaisten kamppailu-, terveys- ja meditaatiotaitojen harjoittelun vuonna 1979 ja opettamisen pian tämän jälkeen. Hän on toiminut päätoimisena kouluttajana vuodesta 1996 alkaen. Pasi kouluttaa ja luennoi erityisosaamisalueeltaan, joihin kuuluvat terveysliikunta, rentoutumis- ja mielikuvaharjoittelu, tietoinen läsnäolo ja NLP.

Pasin koulutusfilosofiaan kuuluu yksilöä arvostava lähestymistapa, kokonaisvaltainen ajattelu sekä kehon ja mielen (tietoisen ja tiedostamattoman) yhteistoiminnan huomioiminen. Pasi on harjoitellut sisäisiä kiinalaisia lajeja vuodesta 1989 lähtien. Hänellä on ollut lukuisia opettajia. Pasi on Mantak Chian valtuuttama Tao-opettaja. Pasin qigong- ja taojooga -opettajia ovat Tao mestari Mantak Chia Chiang Maista sekä Tao-opettaja Juan Li Espanjasta.

Lähde: Pasi Pölösen nettisivut

Kauko Uusoksajapan_2013_keevaat_009

Kauko Uusoksa (s. 1955) on yksi pisimpään Suomessa vaikuttaneita qigong -opettajia. Hän aloitti joogan ja kamppailulajien harjoittamisen teini-iässä. Saavutettuaan mustan vyön shorinji kempossa hän matkusti Japaniin opiskelemaan kamppailulajeja ensimmäistä kertaa 1977. Sittemmin hän asui Japanissa noin 7 vuotta opiskellen ja työskennellen Kato Sensein seitai shiatsu -klinikalla. Myöhemmin hän oli perustamassa seitai-klinikkaa myös Hawaiille. Kauko tapasi tärkeimmän opettajansa Tsumura Sensein 1986 ja muutti takaisin Suomeen 1989.

Kauko Uusoksa perusti Suomeen Suomen qigong-yhdistyksen 1990. Sen päämäärä on että Suomessa olisi mahdollisuus harjoitella erilaisia qigong-muotoja korkeatasoisten opettajien johdolla. Kursseja on järjestetty lukuisilla paikkakunnilla, mm. Helsingissä, Järvenpäässä, Kuopiossa, Turussa, Joensuussa, Pieksämäellä, Jyväskylässä, Oulussa ja Inarissa.

Kauko on jatkanut laijin opettamista ja opiskelua intensiivisesti. Hän on ollut mukana myös Jianshen Qigong:in organisoimisessa ja luomisessa Kiinassa. Jiansheng Qigong eli Terveys Qigong käsittää vanhoja traditionaalisia harjoituksia, jotka on järjestetty uudestaan standardisoituihin muotoihin. Kauko on ollut myös mukana tuomarina Jianshen Qigongin maailmanmestaruuskilpailuissa. Hän oli mukana perustamassa Suomen Terveys Qigong Liitto – Finland Jianshen Qigong Federation:in v.2012, joka on Kansainvälisen Jianshen Qigong Liiton jäsen. Tällä hetkellä, Kauko Uusoksa opiskelee ja opettaa aktiivisesti Qigong:in eri muotoja, järjestää opettajien vierailuja Suomeen ja myös opetusmatkoja ulkomaille.

Lähde: Suomen Qigong -yhdistyksen sivut

Sanbao Järvenpään qigong-ohjaajat

Elisa Vuorenmaa

Elisa on koulutukseltaan sosionomi (amk). Opintoihin on kuulunut erilaisten virike-, toiminta- ja liikuntaryhmien- sekä yksilöohjauksen ja neuvonnan ohjaajaopintoja. Elisa on tullut kiinalaisten lajien pariin vuonna 2002 ja on ohjannut vuodesta 2005 alkaen mm. tyky-ryhmiä työpaikoilla ja Sanbao Järvenpään qigong-, yiquan-, asahi- ja myös alkuun taiji- ryhmiä, sekä kansalaisopistossa qigong- ja taojoogaryhmiä.

Hän on suorittanut Qigong Culture Instituten 2,5 vuotta kestäneen Qigong-ohjaajakoulutuksen sekä 2,5 vuotisen Terveys Qiogong -ohjaajakoulutuksen. Tämän lisäksi hän on koulutettu Asahi Health®  ja Syvä-asahin™ ohjaaja. Hän on  osallistunut säännöllisten viikkoharjoitusten lisäksi aktiivisesti kaikkien lajien viikonloppuleireille ja kursseille Suomessa ja myös ulkomailla. Viimeisten parin vuoden aikana harjoittelu on enemmän painottunut qigongiin, taojoogaan, yiquaniin ja taiji-qigongiin sekä terveys-qigongiin taijin jäädessä taka-alalle. Uutena lajina mukaan on tullut myös asahi.

Elisa opettaa Qigongia torstaisin Louhelassa ja Terveys Qigongia sunnuntaisin Yhteiskoululla.

Elisan ohjaajakoulutukset

 • Qigong-ohjaajakoulutus v. 2005-06, Pasi Pölösen qigong-ohjaajan perustason ohjaajapätevyys. 
 • Kansainvälinen Qigong Diplomi -ohjaajakoulutus v. 2011-13. Suomen Qigong -yhdistyksen ja Qigong Culture Instituten  yhteistyönä järjestämä 2,5 vuotta kestänyt ohjaajakoulutus. Koulutukseen liittyivät teorian ja käytännön opinnot, käytännön harjoittelu, väli- ja lopputentit sekä -näytöt. Valmistui v. 2013 Qigong-ohjaajaksi. Päävastuulliset opettajat olivat Sensei Takashi Tsumura ja Kauko Uusoksa.
 • Terveys Qigong (Jian Shen qigong) ohjaajakoulutus v. 2014-16. 2,5 vuotta kestänyt koulutus, valmistui keväällä 2016 Terveys Qigong -ohjaajaksi. Koulutuksen järjestäjä on Suomen Terveys Qigong -liitto ja pääopettaja Kauko Uusoksa. Koulutukseen liittyivät käytännön harjoittelun ja opiskelun lisäksi näyttökokeet ja lopputentit Suomessa. Tämän lisäksi suoritettiin Kansainvälisen Jian Shen Qigongin (Terveys Qigongin) tasokokeet eli duan-kokeet kiinalaisille opettajille.
  Elisa on suorittanut 3. tason Duan-kokeen Terveys Qigongissa v. 2015. Hän opettaa tällä hetkellä Ba Duan Jin, Wu Qin Xi, Mawangdui Daoyin Shu, Taiji Yangshen Zhang, Shi Er Duan Jin sekä Dawu, Yi Jin Jing, Liu Zi Jue ja Daoyin Yangsheng Gong -terveys qigong -sarjoja.
 • Kiinalaisten opettajien Suomessa pitämät Terveys Qigongin intensiiviset kurssit, joissa opettajina ovat olleet Chinese Health Qigong Associatonin sekä urheiluyliopistojen opettajat:
  • v. 2010:
   Opettaja: Yang Yubin
   Sarjat: Wu Qing Xi eli viiden eläimen leikki, Ba Duan Jin eli kahdeksanosainen brokadisilkkisarja, Yi Jin Jing eli lihaksia ja jänteistä muokkaava klassikko
  • v. 2011:
   Opettajat: Zhan Deming, Miao Fusheng
   Sarjat: Shi Er Duan Jin eli 12 osainen brokadisilkkisarja, Mawangdui Dao Yin Shu eli Mawangdui kuvasto
  • v 2011:
   Opettajat: Chang Gang ja Tang Tiejun
   Sarjat: Ba Duan Jin, Mawang Dui Dao Yin Shu
  • v. 2013:
   Opettajat: Rukoilijasirkka tyylin Kiinan mestari Wang Junfa ja Li Zheng´en
   Sarjat: Da Wu eli Suuri Tanssi, ja Mawang Dui Dao Yin Shuv. 2014: Ma Yongzhi – Taiji Yangsheng Zhang eli Taiji keppi sarja
  • v. 2015:
   Opettajat: Liu Xiaomao, Liu Xuedong ja Wang Lin
   Sarjat: Daoyin Yangsheng Gong Shi Er Fa, Wu Qin Xi, Dawu, Ba Duan Jin
  • v. 2016:
   Opettajat: Zong Weijie ja Li Wei Shanghain Urheiluyliopistolta
   Sarjat: Daoyin Yangsheng Gong Shi Er Fa ja Da Wu eli Suuri Tanssi
 • Intensiivinen kaksivuotinen taojoogakoulutus, yiquanleirit, qigong- taiji- viikonloppukurssit sekä fengshui-kurssit (opettajina Zhang Changwang, Pasi Pölönen, Zhang Fang, Tarmo Hakkarainen, Kauko Uusoksa sekä Kristiina Mäntynen).

Elisan qigongin pääopettajat ovat Sensei Takashi Tsumura, Kauko Uusoksa ja Pasi Pölönen. Yiquanissa pääopettajina ovat Zhang Chang Wang Pekingistä ja Pasi Pölönen Suomessa. Taijin pääopettajina ovat toimineet Zhang Fang ja Tarmo Hakkarainen. Asahin ja funktionaalisen kehotietoisuuden opettajana toimii Timo Klemola. Fengshuin opettajana on toiminut Kristiina Mäntynen.

Sari Wiklund

Sari on harjoitellut taijita jo vuodesta 1989 alkaen ja käynyt säännöllisten viikkoharjoitusten lisäksi intensiivisillä taijin viikonloppukursseilla ja -leireillä. Sari on tullut Terveys Qigongin pariin vuonna 2014. Hän aloitti silloin Terveys Qigong -ohjaajakoulutuksen ja valmistui keväällä 2016. Koulutuksen järjesti Suomen Terveys Qigong -liitto ja pääopettajana toimi Kauko Uusoksa. Koulutukseen liittyivät käytännön harjoittelun ja opiskelun lisäksi näyttökokeet ja lopputentit Suomessa. Tämän lisäksi suoritettiin Kansainvälisen Jian Shen Qigongin (Terveys Qigongin) tasokokeet eli duan-kokeet kiinalaisille opettajille. Sari on suorittanut 1. tason Duan-kokeen Terveys Qigongissa v. 2015

Sari opettaa Terveys Qigongia sunnuntaisin Yhteiskoululla.